Tlaky doby

Hospoda neboli krčma je univerzální kulturní jev. Potkáme se s ním napříč kontinenty a napříč dějinami. Česká hospoda je charakteristický důrazem na pivo. To jsou základní daná fakta, která je třeba brát v úvahu, když začneme přemýšlet o české hospodě v budoucnosti.

S prognózou bychom mohli být brzy hotoví, když uvážíme, že třebas hospoda při pivovaru U Fleků funguje půl tisíciletí a nezdá se, že by chtěla chřadnout. Také technika zasahuje do života hospody minimálně. Bývá v ní teď televize, a hospody se stávají místem pro sledování sportu, fotbalu zvlášť. Život hospody to ale nenarušuje, fotbal se nehraje pořád, kdežto pivo se točí a pije neustále. Umělá inteligence hospodského nenahradí a roboti nenastoupí místo servírek. Co šíleného by se mohlo stát, aby se povaha hospody změnila? Ve filmové epopeji Hvězdné války nám ukázali galaktickou hospodu, u stolů tam sedí zelení mužíci s tykadly a galaktické potvory. S nimi se český štamgast jistě brzy domluví, pokud jim ovšem zachutná pivo. Pokud ne, co by v české hospodě dělali?

Nicméně patří k dobrému mravu doby zvednout prst a varovat před nebezpečenstvími. Známe příklady z minulosti. Americké pohostinství jistě silně ovlivnila prohibice mezi léty 1919 a 1933: počet tajných barů za tu dobu stoupl třikrát. To že se prohibice katastrofálně neosvědčila neznamená, že by se nemohla vrátit. Špatná praktická zkušenost neodradí lidi vedené skvělou ideou! Českou hospodu zasáhl zákaz kouření. Osobně to vítám, protože si myslím, že je kouření blbost, ale pochybnosti mi v hlavě vrtají. Co přijde příště? Už se rýsují dietní předpisy. Nezdravé jídlo, pojídání masa. To už dnes je na tapetě. Dnes už se zapomnělo, jak přísně normované byly hospody za minulého režimu – v té době náš hostinský odnaproti Pepa Zlámal zval štamgasty, a po zavírací hodině s manželkou kuchtili dobroty mimo státní normu. Takové „někdo to rád horké“ počesku. Je toto vize pro budoucnost? Až láska a pravda definitivně zvítězí a dobro bude nastoleno tím, že všechno zlé se zakáže? V nekuřácké hospodě se bude čepovat nealko pivo a k němu si dopřejete sojový gulášek s cizrnou?

Spoléhám na české hospodské typu Pepy Zlámala a na české štamgasty. Ono se stává, že se ve společnosti vzedme vlna blouznění a ta pak vplyne do zákazů a buzerace. Jenže to nikdy trvale nefunguje a hlavy ochladnou a všechno se vrátí k přirozenému chodu věcí. Jenom ta jedna, dvě generace to odskáčou.

Taková je tedy moje vize české hospody za padesát, sto let. Bude v zásadě stejná jako dnes, ale nevylučuju, že bude muset ustát tlaky doby. Ani ne tak ze strany umělé inteligence a robotů, jako ze strany notorických šiřitelů dobra. Těm byla družnost, humor a pohoda vždycky proti mysli a co jiného je podstata české hospody?